Badanie chropowatości powierzchni – norma DIN 51130
Chropowatość powierzchni, czyli inaczej antypoślizgowość
Badanie chropowatości powierzchni w oparciu o normę DIN 51130
Badanie chropowatości powierzchni w pomieszczeniach i strefach zagrożonych poślizgiem ma ogromne znaczenie. Dlatego muszą być stosowane posadzki antypoślizgowe. Metoda badania chropowatości powierzchni, uregulowana jest w normie DIN 51130.

badanie chropowatości powierzchni pomiar na pochylni
Badanie powłok posadzkowych. Oznaczanie zdolności hamowania poślizgu. Pomieszczenia i strefy robocze o zwiększonym ryzyku poślizgu. Metoda marszowa. Płaszczyzna pochyła.
Średni kąt pochylenia ustalony w oparciu o szereg wartości pomiarowych pozwala sklasyfikować posadzkę w jednej z sześciu grup. Klasyfikacja zaczyna się od grupy R8 – najniższej i najbardziej śliskiej powierzchni. Kończy na grupie R13 – dosyć chropowatej powierzchni. Po R13 trudno się poślizgnąć, można się już tylko potknąć.
Jaka wartość R powinna być na powierzchni, powinien zdefiniować architekt, już w trakcie tworzenia i planowania obiektu.
Kąt nachylenia | α < 6° | 6°≤ α ≤ 10° | 10° ≤ α ≤ 19° | 19° ≤ α ≤ 27° | 27° ≤ α ≤ 35° | α > 35° |
Grupa | R8 | R9 | R10 | R11 | R12 | R13 |
Zastosowanie | Pomieszczenia suche wewnątrz budynków | Wejście strefy i schody z dostępem z zewnątrz. Restauracje, sklepy, przychodnie, szkoły, szpitale | Łazienki i prysznice, małe kuchnie, pomieszczenia w restauracjach, garaże podziemne | Pomieszczenia do produkcji żywności, gastronomiczne. Miejsca pracy z dużą obecnością wody i błota. Laboratoria, pralnie, hangary | Pomieszczenia produkcyjne z użyciem tłuszczy, mleka, nabiału, oleju i mięs. Duże kuchnie przemysłowe, Catering. Produkcja przemysłowa z zastosowaniem substancji śliskich. Parkingi, tarasy. | POMIESZCZENIA Z DUŻĄ ILOŚCIĄ TŁUSZCZY. PRODUKCJA SPOŻYWCZA |
Przykłady | · Pomieszczenia służby zdrowia (gabinety zabiegowe)
· Kuchnie, stołówki, jadalnie, kantyny, korytarze · Pomieszczenia sprzedaży ogólnej, pomieszczenia dla klientów · Sale operacyjne · Odziały z pokojami chorych i korytarzem · Gabinety lekarskie, przychodnie · Apteki · Pomieszczenia laboratoryjne · Salon fryzjerski · Pralnie, pomieszczenia z pralkami do prania na mokro · Magiel i prasowalnie · Szkoły, wyjścia, korytarze, pomieszczenia klasowe i grupowe. Schody |
· Pomieszczenia sanitarne (np. WC, umywalnie, szatnie)
· Kuchnie do rozmrażania i podgrzewania · Kuchnie od kawiarni, herbaciarni · Punkty przygotowujące produkty spożywcze do sprzedaży · Punkt sprzedaży chleba i pieczywa, towar nie pakowany · Punkt sprzedaży sera i produktów sero podobnych, towar nie pakowany · Pomieszczenia do mycia przy sali operacyjnej, do gipsowania · Szkoły: Toalety, łazienki, pomieszczenia specjalistyczne na warsztaty |
· Pomieszczenia do butelkowania napojów, wyrób soków
· Pomieszczenia do kąpieli zdrowotnych i hydroterapii · Kuchnie gastronomiczne (kuchnie w zajazdach, hotelach) do 100 nakryć dziennie · Kuchnie do żywienia ogólnego w domach społecznych, szkołach, przedszkolach, sanatoriach · Sprzedaż mięsa, ryb · Sprzedaż mięsa i kiełbas. Produkty nieopakowane · Myjnia samochodowa · Hale dla samolotów |
· Produkcja i pakowanie margaryny
· Produkcja i pakowanie tłuszczów jadalnych, tłoczenie olejów jadalnych · Przeróbka świeżego mleka, łącznie z produkcją masła · Wyroby lodów · Przetwórstwo drobiu · Kuchnie gastronomiczne (kuchnie w zajazdach, hotelach) powyżej 100 nakryć dziennie · Wielkie kuchnie dla żywienia ogólnego w kantynach, stołówkach · Teren obsługiwania klientów stoiska z rybami · Pomieszczenia do przygotowania mięsa · Punkt sprzedaży bezpośrednia z frytkownicy i grilla · Magazyny do oleju i tłuszczu · Miejsca parkowania wozów strażackich |
· Produkcja przemysłowa
· Rozpuszczone tłuszcze · Rafineria olejów jadalnych · Obróbka i przetwórstwo ryb · Produkcja majonezu · Wyrób warzyw konserwowych · Rzeźnia · Wyrób kiełbasy |
Jest to tylko mały wyciąg z tej normy i ma na celu uzmysłowienie, jak ważne jest zachowanie odpowiedniego stopnia oraz regularne badanie chropowatości powierzchni. PDF